Home » Рецепти (Page 6)

Енергия и свежест за по-малко от 5 минути. Ягодите са отличен източник на витамин С, антиоксиданти и фибри. Те са добър източник на фолиева киселина, Омега-3 мастни киселини, витамин В6 и витамин К. Бананите са много добър източник на витамин B6, витамин С, калий и фибри. В допълнение имаме и прясно изцеден портокалов сок! 1 [...]

Дивият чесън е отлично допълнение към всяка салата, придава по-пикантен вкус, но без острия мирис на традиционния чесън. Необходими продукти: 2 големи домата половин краставица, обелена и нарязана на кубчета половин глава червен лук шепа нарязан див чесън няколко рибки аншоа от консерва (по избор) 1 супена лъжица каперси щипка лют червен пипер 2 супени [...]

По лечебни свойства дивият чесън (още наричан левурда или мечи лук) е първенец сред зелените подправки. Той спомага за разширяване на кръвоносните съдове, понижава артериалното налягане, намалява нивото на холестерол в кръвта, усилва сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм. Има изразени бактерицидни и фунгицидни свойства, превъзхождащи тези на чесъна и хряна. Основни продукти: голяма връзка [...]

Бобът е полезна и питателна храна и е единствено въпрос на въображение по-често да я включваме в менюто. С тази много бърза и вкусна рецепта можем да изкушим дори най-малките членове на семейството. Необходими продукти: 200 грама сварен маслен боб сок от половин лимон няколко листа див чесън 1 супена лъжица нарязан магданоз 2 чаени лъжички [...]

Рядко намираме рецепти, които имат много лечебни качества, но тази е точно такава. Лимонадата от мед, джинджифил и лимон действа брилянтно при настинка, грип, кашлица или проблеми със синусите. Това е изпитан домашен лек за лечение на редица заболявания в начален стадий, както и детоксикиращ балсам за цялото тяло. Една чаша лимонада сутрин ще ни [...]

Сьомгата е безспорен фаворит сред рибите по своите вкусови качества и здравословни ползи, но дори и тя омръзва ако е приговена по един и същи скучен начин. Нека избягаме от рибата на пара и приготвим нещо смело. За 4 порции имаме нужда от: 4 филета сурова сьомга без кожа 1/4 чаша зехтин 2 супени лъжици [...]

Рибата се приготвя толкова бързо, че е идеално ястие ако трябва да готвим в последния момент или след работа. Освен лека и здравословна, тази рецепта ще ни изкуши с много вкус и ароматни нюанси на кориандър, джинджифил и сусам. Ако не разполагаме с тилапия, можем да я заменим с почти всяко рибно филе. Необходими продукти: [...]

Ако искаме да обагрим фалафелите в ярки тонове, цвеклото е вкусно и питателно допълнение. Необходими продукти за 6 порции: 300 грама сушен нахут 2 глави цвекло, обелени и едро нарязани ½ глава червен лук, нарязан на ситно 125 грама ленено или тиквено брашно 1 яйце 1 чаена чаша ситно нарязан магданоз ½ чаена чаша ситно [...]

Има много варианти на салати със спанак и ягоди. Те винаги имат ягоди и спанак, разбира се. Другите съставки варират в широки граници. • Ядките най-често са печени орехи, американски орехи или бадеми. Понякога се използват  кедрови ядки и сусамово семе. • Сирене обикновено избираме между горгонзола, синьо сирене, фета и пармезан. • Може да [...]

Кюфтетата от елда са много вкусна и здравословна алтернатива на месния деликатес. Приготвянето им изисква  по-скоро новаторство и усет отколкото кулинарен професионализъм, а резултатът е истинско изкушение за небцето. Основни продукти: 1 чаена чаша елда 2 чаени чаши вода 80 грама мариновани сушени домати или изкиснати в гореща вода сушени домати 1-2 стръка нарязан пресен [...]

Карфиолът е богат на витамини и минерали антиоксидант, чието присъствие е желателно на всяка трапеза. Една чаша варен карфиол съдържа 55 грама витамин С, омега-3 мастни киселини и добро количество диетични фибри. Резултатът от комбинирането му с богатия на протеини зрял боб, е много пълноценен от хранителна гледна точка и много вкусен. Същевременно калориите са [...]