Home » Рецепти (Page 6)

Безспорно най-добрите мазнини са мононенаситените и есенциалните ( Омега – 6 и Омега – 3 ) мастни киселини, които се съдържат в непреработените натурални храни от растителен произход в това число авокадо, сурови ядки и семена. Изследванията продължават да показват, че консумирането на сурови ядки и семена предпазва, както от инфаркт, така и от инсулт, [...]

Необходими продукти: 2 зрели банана, замразени ½ чаша соево, конопено или бадемово мляко 2 супени лъжици счукани орехи   Пасираме всички продукти в мощен блендер до получаване на гладък крем.   * Бананите трябва да се замразят най-малко 24 часа предварително. За тази цел ги обелваме, нарязваме на 2 или 3 части и ги опаковаме [...]

Зелените листни зеленчуци могат да се консумират в неограничени количества. Тъй като имат отрицателен калориен ефект, колкото повече консумираме, толкова повече отслабваме. Необходими продукти за 2 порции: 1 чаша вода 1 скилидка чесън, смлян щипка черен пипер и хималайска сол 1 супена лъжица зехтин 11/2 чаша сготвен дребен бял боб ( без или с ниско [...]

Бобовите растения са сред най-съвършените храни в света. Те стабилизират кръвната захар, намаляват апетита за сладко и предотвратяват следобедното непреодолимо желание за храна. Дори и малка порция ще ни засити, но в хранителен план за намаляване на теглото трябва да се консумира поне една купичка дневно. За 3 порции: 1 зряло манго, обелено и нарязано [...]

Повече от 20% от жените страдат от дефицит на желязо, без което организмът не може да изпълнява важни метаболитни функции. 1 чаена чаша леща на ден е достатъчна да покрие половината от всекидневната нужда от желязо. Необходими продукти: 1 чаена чаша червена леща парче пресен джинджифил ( около 2 см. ) 1 сладка червена чушка [...]

Супер салата и още как! Тъмнолистните зеленчуци имат всепризнати антиоксидантни свойства. Те са пълни с витамини, минерали, фолиева киселина и в малки количества витамин К, което ги прави естествено средство номер едно за профилактика на някои ракови заболявани, остеопороза и всякакви възпаления. Поради факта, че са по-богати на мастно разтворими витамини, препоръчителна е консумацията им [...]

Билките поддържат репутацията си на незаменими естествени лечители. Лайката и ментата улесняват храносмилането, ментата и евкалиптът действат противовъзпалително при главоболие, простуда, зачервено гърло или грип, мащерката и копърът спомагат отхрачването, успокояват бронхите и сухата кашлица, а салвията действа противовирусно и подобрява работата на дихателните пътища. Необходими продукти: 1 чаена чаша булгур 1 супена лъжица зехтин [...]

Сотиран спанак с кедрови ядки и стафиди Тази рецепта е само едно от многото вкусни предложения, с които се слави крайбрежието на Теремолинос. Необходими продукти: 300 грама спанак 2 скилидки чесън 1 супена лъжица зехтин екстра върджин 2 чаени лъжички оцет балсамико 2 чаени лъжички златни стафиди 50 грама кедрови ядки хималайска сол млян черен [...]

Нахутът принадлежи към семейство бобови и е една от най-древните и разпространени култури. В арабската и индийската кухня от нахут се приготвят салати, яхнии, гарнитури, пюрета и мусове, десерти и други. Някои сортове нахут дори се пукат. Универсалният му вкус лесно се комбинира както със свежи зелени подправки, така и с много пикантни като хрян, [...]

Немалко хвалени са качествата на червеното цвекло и с пълно право. Богато на редица витамини и ценни минерални соли, цвеклото се откроява с отличен кръвотворен, диуретичен и антиоксидантен ефект. Важно е да присъства по-често на трапезата и най-вече да убедим най-малките в лечебните му и вкусови свойства. Успех! Необходими продукти: 2 картофа 1 морков 1 [...]

За да функционира правилно, мозъкът ни постоянно се нуждае от две неща – глюкоза и кислород. Всеки ден нашият мозък поглъща около 140 грама глюкоза. Пълни с полезни за здравето витамини, минерали и фруктоза, плодовете са идеален вариант за енергийна закуска. Не съдържат наситени и транс мазнини, бързосмилаеми са и богати на фибри. Мус банан [...]