Home » Рецепти (Page 6)

Немалко хвалени са качествата на червеното цвекло и с пълно право. Богато на редица витамини и ценни минерални соли, цвеклото се откроява с отличен кръвотворен, диуретичен и антиоксидантен ефект. Важно е да присъства по-често на трапезата и най-вече да убедим най-малките в лечебните му и вкусови свойства. Успех! Необходими продукти: 2 картофа 1 морков 1 [...]

За да функционира правилно, мозъкът ни постоянно се нуждае от две неща – глюкоза и кислород. Всеки ден нашият мозък поглъща около 140 грама глюкоза. Пълни с полезни за здравето витамини, минерали и фруктоза, плодовете са идеален вариант за енергийна закуска. Не съдържат наситени и транс мазнини, бързосмилаеми са и богати на фибри. Мус банан [...]

Истина е, че приготвянето на здравословна закуска изисква време и предварително планиране. Колко от нас разполагат с такова рано сутрин? Почти никой. В никакъв случай, обаче, това не трябва да ни обезсърчава, а да ни мотивира допълнително. Най-лесно е да приготвяме варивата, които ще включим в закуската още от предната вечер. И voilà – останалото [...]

Великолепен здравословен пастет за мазане, гарниране, украсяване. Без излишни калории и наситени мазнини. Енергичен и вкусен старт на деня. Необходими продукти за 5-8 порции: 1 чаша тофу ( соево кисело мляко или обикновена извара ) 1 чаша сурови слънчогледови семки ( накиснати поне 2 часа ) сок от половин лимон 2 супени лъжици сусамов тахан [...]

Бъркано тофу Оригинална и бърза рецепта за закуска или обяд. Може да се сервира върху препечен пълнозърнест хляб с резени домати, варен зрял боб, печени картофи или зелена салата. Малко намачкано авокадо към тофуто и ще получим кулинарно бижу. Необходими продукти: 200 грама твърдо тофу, на кубчета 2 стръка пресен лук, ситно нарязан 2 ч.л. [...]

Римляните вярват, че ако един мъж и една жена ядат от едно цвекло, те ще се влюбят един в друг. От древността цвеклото е известно със своите чудодейни свойства. Според китайската медицина, то пречиства кръвта, укрепва сърцето и стимулира работата на бъбреците, жлъчния мехур, далака и червата. Има имуностимулиращо действие и е особено подходяща за [...]

Салатата става много вкусна и със сурови слънчогледови семки или орехи. Има отлична хранителна стойност и не създава тежест в стомаха преди лягане. Чудесно се комбинира както с леки вегетариански менюта, така и с рибно или пилешко филе.  Необходими продукти:  1 краставица 1 добре узряло авокадо 4-5 стръка копър червен лук на полумесеци или пресен [...]

Кервелът или дивият керевиз е близък роднина на магданоза. Появява се в ранна пролет и се използва за овкусяване на бедни на аромати ястия, супи и салати. Нежно зелените листа на билката са богати на етерични масла, витамин С, минерали, магнезий и каротин. Супа от кервел традиционно се сервира в четвъртъка преди Разпети петък в [...]

Трудно е за вярване, но тези два плода взаимно се допълват много добре. Рецептата е съвсем проста: нарязваме грейпфрута и авокадото, подреждаме ги върху зелена салата, след това ги поръсваме с орехово масло и балсамов оцет. Малко печени орехи или кедрови ядки придават великолепен завършек. Ефектно и вкусно, да не говорим за здравословните ползи от [...]

Готовите сосове, с които масово овкусяваме храната си, без съмнение са предозирани с ‘Е’-та и глутамати, да не говорим за калориите, които добавят. Семплото, ненатруфено овкусяване винаги е по-диетично, по-здравословно и често по-вкусно!   Лимон и чили кора и сок от 1 лимон 1 люта червена чушки, почистена от семки и ситно нарязана 2 супени [...]

Сезонна супа, пълна с пресни зеленчуци Зеленчуци се намират в изобилие във всички търговски вериги, а зелената супа е идеално средство за топене на мазнини. Подходяща е за закуска с пълнозърнест хляб, обяд с варени ( забулени ) яйца или вечеря с пъстра салата. Добър апатит! Необходими продукти: 1 малка глава лук 2 стръка целина [...]